Kuzey Kıbrıs Tarihi

Kuzey Kıbrıs Tarihi

Kuzey Kıbrıs’ta yaşamayı, burada yatırım yapmayı düşünüyorsanız ada sizi tarihi ve ekonomisiyle de büyüleyecektir. Akdeniz’de bulunan adaların en büyükleri arasında yer alan Kıbrıs’ın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Örneğin, tarih öncesinde ve Antik Dönem’de avcı toplayıcı topluluklar yaşamlarını sürdürmüştür. Ayrıca Roma Dönemi ile Orta Çağ’ın yanı sıra Osmanlı ve Birleşik Krallık tarihlerini de içerisinde barındırmaktadır. Bu sebeplerden dolayı birçok farklı zamanı aynı anda yaşayabileceğiniz fırsatlar sunmaktadır. Aynı zamanda bu fırsatlar, yatırım değerlerine de katkıda bulunarak gayrimenkulünüzün getirisini yükseltecektir.

Eğer Kuzey Kıbrıs’ta yaşamayı, bu adayı ziyaret etmeyi veya Kuzey Kıbrıs emlak piyasasında yatırım yapmayı planlıyorsanız, burası hakkında çeşitli bilgileri merak ediyor olabilirsiniz. Bu adanın kültürü, ekonomisi ve sunduğu fırsatların yanı sıra, Kuzey Kıbrıs tarihi de ilginizi çekiyor olabilir. Akdeniz’de bulunan adaların en büyükleri arasında yer alan Kıbrıs tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Dolayısıyla bu konu hakkında öğrenilebilecek çokça bilgi bulunmaktadır. Bu sayfada genel olarak Kıbrıs Adası ve KKTC tarihi ile ilgili birçok önemli bilgiye ulaşabilirsiniz.

Öncelikle, çok uzun süredir farklı kültürlerden insanların yaşadığı bir ada olan Kıbrıs’ın tarihi binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Adada tarih öncesinde avcı toplayıcı topluluklar yaşamlarını sürdürmüştür. Daha sonra tarih boyunca çeşitli uygarlıklar adada varlık göstermiştir.

Ardından ada farklı zaman dilimleri içerisinde Roma, Osmanlı ve Birleşik Krallık İmparatorluklarının bir parçası olmuştur. 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nı takip eden yıllarda ada; kuzeyinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve güneyinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olacak şekilde bölünmüştür. Kuzey Kıbrıs tarihi konusunu daha detaylı bir şekilde öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

TARİH ÖNCESİ VE ANTİK DÖNEM

Öncelikle bahsetmemiz gerekir ki, Kıbrıs köklü bir tarihe sahip, Akdeniz’de önemli konumda bulunan bir adadır. Sicilya ve Sardunya Adaları’nın ardından Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olan Kıbrıs’ta tarih öncesi dönemde bile topluluklar yaşamıştır. Bu toplulukların arkada bıraktığı arkeolojik kalıntılarla, M.Ö. 10.000 yılında bile bölgede avcı toplayıcıların yaşamış olduğu anlaşılmıştır. Bunu takip eden dönemde, yaklaşık M.Ö. 8200 yılında yerleşik yaşama geçmiş topluluklar da bölgede yaşamıştır.

Bronz Çağı (M.Ö. 3000 – M.Ö. 1000) ve Bronz Çağı Çöküşü (M.Ö. 1200 – M.Ö. 1150) dönemlerinde bölgede Miken Uygarlığı varlığını sürdürmüştür. Ayrıca Antik Dönem’de Kıbrıs, birçok imparatorluğun parçası olmuştur. M.Ö 1000 yılı civarında bölgede Fenikeliler tarafından koloniler oluşturulmuştur.

Daha sonra bir süre boyunca Yeni Asur İmparatorluğ’nun bir parçası haline gelen Kıbrıs, farklı zamanlarda Mısır Uygarlığı ve Pers İmparatorluğu tarafından da yönetilmiştir. Bunun yanı sıra Kıbrıs, M.Ö. 356 ve M.Ö. 323 tarihleri arasında yaşamış olan Büyük İskender’in Persler’e karşı gerçekleştirdiği seferler sırasında fethettiği yerlerden biridir. Kısacası Kıbrıs tarihi, Antik Dönem süresince oldukça çalkantılı geçmiştir.

ROMA DÖNEMİ VE ORTA ÇAĞ

Kıbrıs Adası M.Ö. 332 yılında Büyük İskender tarafından 7 ay süren bir kuşatma sonucunda ele geçirilmiş ve Makedon İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiştir. Ancak bu imparatorluğun ömrü çok uzun olmamıştır ve Büyük İskender’in ölümüyle beraber bölünmüştür. Bunun sonucunda Kıbrıs, Mısır’daki Ptoleme Krallığı’nın bir parçası haline gelmiştir. Bu sırada bölgede güçlenmekte olan diğer bir uygarlık da Roma olarak karşımıza çıkmaktadır. M.Ö. 58 yılında Kıbrıs, Roma’nın bir parçası haline gelmiştir.

Roma İmparatorluğu dönemi sırasında Kıbrıs ticaret açısından önemli bir yer olmuştur. Bunun yanı sıra bölgede yollar inşa edilmiş ve adanın ekonomisi gelişmiştir. Ayrıca sanat ve kültür bu dönemde ilerlemiş, ada ekonomik ve kültürel anlamda önem kazanmıştır.

Roma İmparatorluğu döneminde Kıbrıs bakır üretiminde önde gelen yerlerden biri olmuştur. Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesinin ardından Kıbrıs, Doğu Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiştir. Haçlı Seferleri sırasında İngiliz Kralı 1. Richard’ın ele geçirdiği ada 15. yüzyılda Venedik kontrolüne girmiştir.

OSMANLI VE BİRLEŞİK KRALLIK DÖNEMLERİ

1489 yılında Venedik yönetimine geçmiş olan Kıbrıs, 1570 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir. Osmanlı döneminde Kıbrıs’ta bazı önemli değişiklikler gerçekleşmiştir. Bunların arasında, adada daha önce mevcut olan feodal düzenin kalkması bulunmaktadır. Ayrıca Kıbrıs’ta Müslüman Türkler’in sayısının yükselmesi için Anadolu’dan çok sayıda kişi, adaya gönderilmiştir.

Yapılan çalışmalar ile birlikte adada düşük bir konumda olan halk ekonomide daha aktif rol oynama şansına sahip olmuştur. Buna ek olarak Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeyken bölgede, ticaret alanında gelişme görülmüştür.

Kıbrıs Adası’nda yüzyıllar süren Osmanlı yönetiminin ardından, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonucunda imzalanan Berlin Antlaşması ile beraber Kıbrıs Britanya İmparatorluğu’nun kontrolüne geçmiştir. Dolayısıyla 1878 yılından 1960 yılına kadar Kıbrıs İngiliz kontrolünde olmuştur. Kıbrıs’ın İngiliz yönetimi altında olduğu dönemin ardından kısa bir süre boyunca Türkler’in azınlıkta olduğu ortak bir devlet yönetimi gerçekleşmiştir.

MODERN DÖNEM KUZEY KIBRIS TARİHİ

1960 yılında Kıbrıs Adası’nın İngiltere’den bağımsız olmasının ardından Kıbrıs Türkleri oldukça zor zamanlar geçirmiştir. Bu zorluklar ekonomik olduğu gibi, adadaki Türk azınlığın şiddete maruz kalmasıyla da ilgilidir. Özellikle 1963-64 yılları arasında şiddet olayları artış göstermiştir.

1974 yılında Yunan askeri cuntası, adayı Yunanistan’ın bir parçası haline getirme hedefiyle Kıbrıs’ta askeri darbe yapmıştır. Bu askeri darbenin hemen ardından Türkiye Kıbrıs Adası’nda anayasal düzeni sağlamak için, Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirmiştir. Harekatın sonrasında 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti ve 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. Dolayısıyla bu askeri harekat KKTC tarihi açısından öneme sahiptir.

Günümüzde Kuzey Kıbrıs 300.000’den fazla nüfusa sahip, müthiş tabiatı ve Kuzey Kıbrıs emlak gibi alanlarda sunduğu çeşitli fırsatlarıyla dikkat çeken bir yerdir.

Related Posts